Бившата топлоцентрала на НДК става Център за независими изкуства и култура.

...
Бившата топлоцентрала на НДК става Център за независими изкуства и култура.
Коментари Харесай

Започва строежът на бившата Топлоцентрала зад НДК

Бившата топлоцентрала на НДК става Център за самостоятелни изкуства и просвета. Столична община утвърди капиталовите планове и издаде позволение за градеж за превръщането на някогашната топлоцентрала на НДК в Център за самостоятелни изкуства и просвета. 
 Избраха победител в състезанието за някогашната топлоцентрала на НДК(снимки)  Рекорд: 61 желаят да вършат някогашната топлоцентрала на НДК артцентър
През 2017 година беше извършен конкурс за абстрактен план за обекта, в който участваха 61 колектива. Международното жури дефинира за спечелили арх. Мариана Сърбова и арх. Антон Колев. 



Новият център би трябвало да обезпечава условия за необятен набор от артистични прояви  -  театрални постановки, музикални и танцови събития, изложения, просветителни и обществени действия. Проектът е естествено продължение на няколкогодишни изследвания на група артистични организации, обединени в самодейността “Топлоцентрала  -  център за модерни изкуства ”.

В началото на октомври ще бъде оповестена публичната поръчка за избор на реализатор на строителството на обекта. Предстоят и публичните поръчки за избор на снабдители на оборудването, реализатор на строителния контрол и други

Целта е центърът да отвори порти преди края на 2019 година. 

Бившата топлоцентрала на НДК е ситуирана в Южен парк - II част, зад музея “Земята и хората ”. След построяването си през 1982 година топлоцентралата на НДК е била функционираща промишлена постройка. Затова при проектирането и осъществяването на парка през 1984-86 година тя е оградена с три изкуствени хълма и отделена от парковото пространство. От запад постройката граничи с Перловската река. 

Изкуствените хълмове, както и растителността по тях и по протежението на реката, вършат топлоцентралата незабележима от север, изток и запад. Едно от провокациите на състезанието бе да се реши по непоказен метод казусът с " невидимостта " на постройката, а решението да се съобрази с характерностите на съществуващата градска и паркова среда.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР